4. tammikuuta 2011

Siemenluettelo on saapunut

Posti toi eilen Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelon. Oliko tämä merkki minulle, osta vesiviljelytsydeemi? Osta, osta, osta!

Siemenluettelossa on merkitty erikseen biodynaamiset ja luomusiemenet. Jotakin on kylvettävä joka kevät, sen verran sormet syyhyävät aina. Onko se tänä vuonna vesiviljelyä, sitä en ole vielä päättänyt. Luettelon alkusanat sanovat: "Se, että voi tuottaa omaa ruokaansa edes osaksi, antaa suurta mielihyvää". No, omavaraistalouteen en ole vielä päässyt, kun "sato" on mallia kitulias ruohosipulipuska ja kirsikkatomaatit, jotka ovat vielä lokakuussa vihreitä. Joinain vuosina olen kyllä onnistunutkin.

Ananaskirsikka. Hedelmät ovat aivan ihania, mutta avomaalla ei tahdo lämpö riittää. Little lantern -lajikkeesta ilmoitetaan korkeudeksi 50 cm. Tuota minulla on aikaisemmin ollut, on kyllä aina kasvanut korkeammaksi. Ehkä pitäisi latvoa ronskimmin.

Lehtikaali. Red russian. "Nuoria lehtiä voi laittaa salaattiin". Vaikuttaa hyvältä.

Kuukausimansikka. White soul. "Korkeus 20 cm, marjat ovat makeita". Tämäkin voisi olla hyvää. Tosin mansikat eivät ole minun hoteissani menestyneet. Pyrkivät homehtumaan.

Paprika. Barangio. "Soveltuu hyvin ruukku- ja amppeliviljelyyn". Ehkä myös vesiviljelyyn? Ainakin chilejä tuntuvat jotkut kasvattavan vesiviljelyllä. New aces -lajikkeen kohdalla sanotaan, että sopii ikkunalautaviljelyyn.

Lehtisalaattia on tarjolla montaa lajiketta. Luettelo kertoo: "Nopeakasvuisempi, kuin keräsalaatti. – – Viljellään kaupallisesti runsaasti ns. ruukkusalaattina". Salad bowl -luomusiemenestä luvataan salaattia, jolla on pitkä korjuuaika. Siis että samasta puskasta saa paljon lehtiä? Jos näin on, niin hyvä. Voimakaskasvuinenkin vielä.

Ja sitten yrtti-department. Ruohosipuli, se on hyvää peruskamaa. Ainoa lajike luettelossa on Polyvit, joka on luomu.

Vihermintun lisäksi on tarjolla väriminttuja. Mitähän ne ovat? Olenko joskus syönyt niitä? Tuore minttu... tulee mieleen kesän ruoanlaitot, kokki lähtee paljasjaloin hakemaan yrttejä penkistä.

Basilikaa on 11 lajiketta. Kiinnostaisi kokeilla mammuttibasilikaa (luomu). Sille luvataan isoja lehtiä ja aromaattista makua. Basilika on hyvin arka kylmälle ja vedolle. En ole saanut sitä menestymään avomaalla. Basilika ainakin sopii vesiviljelyyn, koska mainoskuvissa on usein basilikaa.

Mäkimeirami. Ehkä.

Persiljasta minulla ei ole koskaan ollut sileälehtistä mallia kasvamassa. Sileälehtisen Gigante d' Italia -lajikkeen luvataan olevan satoisa. Jotkut pitävät tätä maailman parhaana persiljalajikkeena, kertoo luettelo. Mutta heti annetaan puheenvuoro oppositiolle. Ranskalaisen lehtipersiljan kohdalla sanotaan: "Joidenkin mielestä parempi, kuin  Gigante d' Italia".

Rosmariini. Se on hyvää.

Nyt pitää tarkistaa siemenvarastot. Sitten vasta ostoksille. Tämän luettelon siemenet tulevat helmikuussa myyntiin.

Heh, hauskoja nimiä: mooseksenpalavapensas (moses brinnande buske), isoräpelö ja pikkuräpelö :)

Toivottavasti käytin oikein tuota lajike-sanaa. Laji, lajike, suku, rotu... aina pitäisi tarkistaa sanakirjasta. Ja isolla vai pienellä. EN KEHTOO. Blogistin ei tartte. Älkää lainatko. Älkää luottako.

No tarkistin kuitenkin. Kotus sanoo: "Kasvien ja eläinten tieteellisissä nimissä isolla kirjaimella aloitetaan pääjaksot, kaaret, luokat, lahkot, heimot ja suvut". Enää sitten vain pitäisi tietää mikä on mikä. Älkää luottako.

Hyötykasviyhdistyksen Annalassa (Hämeentie 154, Helsinki) on 10.2.11 taimikasvatuksen niksit -tapahtuma.

Ei kommentteja: