Töllövinkki ja pohdintaa. Ohjelmatietojen mukaan huomisessa Kuningaskuluttajassa on kestovaipat testissä.
Jätteiden vähentäminen on hyvä homma. Heti heräsi kysymyksiä aiheesta kesto/ kerta/ biohajoava. Ehkä joskus joku vastaa.
Kestovaipat ovat kertavaippoja halvempia hankintakustannukseltaan, se on selvä se. Toivoisin tietoa kokonaiskustannuksista ja kokonaisvaikutuksesta ympäristöön. Huomisen insertti lienee jo tehty, joten tämä on vähän niikö retorinen kysymys.
Pyykkäämiseen menee vettä ja sähköä. Toivoisin taulukkoa, jossa olisi kustannukset ja ympäristökuormitus selkeästi esitettynä. Sellainen taulukko vaan taitaa olla aika hankala laatia, jos otetaan huomioon koko tuotteen elinkaari, valmistaminen, pakkaukset, kuljetukset yms.
Biohajoavat. Miksi toisissa kaupungeissa saa panna maatuvat vaipat ja terveyssiteet biojätteeseen, toisissa ei? Kaikki kaatopaikalle päätynyt biohajoava aines tuottaa metaania, sen tiedämme. Metaani paha. Kumpi on ekologisempaa, maatuva malli vai kertsi siellä kaatopaikan kasassa mätänemässä?
Tai jos kiinteistössä on energiajae. Kannattaako sitten ostaa jo kertakäyttöisiä vaippoja ja terveyssiteitä, kun ne menevät käytön jälkeen poltettavaksi? Polttamisesta turahtaa taivaalle röyhyjä. Biohajoava materiaali kuulostaa hienolta, mutta asiaa tarkemmin tutkimatta arvelen, että niihin lisätään kaikenlaisia kestävyyttä parantavia aineita (esim. maatuvat hedelmäpussit pitää kestää roikotusta), joten herää kysymys: kuinka kuormittavaa biohajoavien tuotteiden valmistaminen on? Jäädänkö silti plussan puolelle, kun tuote kuitenkin hajoaa? Vai mennäänkö miinukselle? Vai olenko pelkkä nolla?
Yhden asian sanon varmaksi: jätteiden vähentäminen vähentää jätettä.
Kuningaskuluttaja YLE TV1 torstaisin klo 19.30. Uusintakin mielestäni on, mutta ohjelman sivuilla ei ollut merkintää siitä. YLE Areena palvelee.
2 kommenttia:
Käsittääkseni vaippoja ja terveyssiteitä ei saa laittaa energiajakeeseen, vaikka sellainen taloyhtiössä olisikin. Valitettavasti. Tosin nythän on puhuttu, että biojätteestä ja energiajakeesta ja kaikenlaisesta lajittelusta ehkä luovutaan tulevaisuudessa ja kaikki jäte poltettaisiin. Ruotsissa näin taidetaan tehdäkin jo.
Tästä vielä. Ohjelma ei vastannut kaikkiin kysymyksiini. Tällaista tilastotietoa kuitenkin tuli: suomalainen lapsi käyttää noin viisituhatta kertakäyttövaippaa. Kestovaippoja tarvitaan vain noin 30 kpl.
Juu, jätekeskustelut jylläävät kokoajan. Toivottavasti siellä on viisaat päättämässä. Ennenhän oli isoissa taloyhtiöissä omat jätteenpolttolaitokset. Silloin ei tullut ainakaan kuljetuskustannuksia.
Lähetä kommentti