15. joulukuuta 2010

Työväenopisto, kaikkea hienoa ja vähän omituistakin

Työväenopisto, mahtava juttu. Tarjolla on vaikka ja mitä, eivätkä hinnat päätä huimaa. Muiden muassa työttömät, varusmiehet ja toimeentulotukilaiset saavat alennusta. Kursseja on suunnattu myös epäseksikkäille ja kaupallisesti epäkiinnostaville ryhmille, kuten ikäihmisille, kehitysvammaisille ja maahanmuuttajille.

Helsingin kaupungin suomenkielisen työväenopiston yleisluennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Luennoilta löytyy monta mielenkiintoista aihepiiriä: filosofiset illat, viinien maailma, keskiajan yrttilääkintä, Herttoniemenranta tutuksi kävellen, Buddhan käytännöllinen filosofia, miksi ihminen valehtelee sekä ukkoset meillä ja muualla.

Mietityttääkö sydämen terveys? Tarjolla on muun muassa seuraavat luennot: sydämen rytminä eteisvärinä ja muljahtelee, tykyttelee - onko se vaarallista? Todellista arvopohdintaa tiedossa hyvä ja paha -luentosarjassa. Ensimmäinen luento on nimetty: hyvä, hyvyys ja hyveet. Kakkosluento: paha, pahuus ja paheet. Maalis–huhtikuussa esitellään kolme keskiaikaista salaseuraa. Kemikaalicocktail-blogin lukijoita saattaa kiinnostaa kemikaalit kuriin -luento.

Työväenopisto ei ole unohtanut edes tietoyhteiskuntamme mummoja ja pappoja. Tietotekniikan kursseja on niin alkeis- kertaus- kuin jatkokurssejakin. Kurssien nimet ovat kannustavia; rohkeasti nettiin, Googlen mahdollisuudet 1, ovi internetiin ja ensitreffit hiiren kanssa.

Mitä nuoret edellä sitä vanhukset perässä. Vai pitääkö sanoa seniorikansalaiset? Nuoruusrajoitteiset? Hopeahapset? No siis mummot ja papat. Älä ylläty, jos Facebookiin, Messengeriin tai Skypeen pompsahtaa kaveripyyntö isovanhemmiltasi. Seuraavaksi voit katsella heidän ottamiaan kuvia Picasasta, koska he ovat olleet digikamerakurssilla, kuvankäsittelykurssilla ja Picasa-kurssilla.

Jos isovanhempasi tai vanhempasi ovat menossa ensin paperi- ja diakuvien skannauskurssille ja sen jälkeen blogi-kurssille, niin olisi ehkä hyvä ajatus sopia etukäteen lapsuusaikasi nakupellekuvien julkaisuun liittyvästä menettelystä.

Pääkaupunkiseudun kansalais- ja työväenopistoilla on tarjolla lähes 10 000 kurssia. Kurssihaku ja ilmoittautuminen osoitteessa ilmonet.fi.

Ei kommentteja: