25. marraskuuta 2010

Ifolor Mac Designer, hauska tutustua

Tämä on Macintosh-myönteinen blogi, siispä kirjoitan ensikosketuksesta uuteen kuvakirjaohjelmaan.

Ifolor on julkaissut Designer-ohjelmastaan myös Mac-version. Järjestelmävaatimukset ovat Mac OS X 10.6 (=Snow Leopard) tai sitä uudempi. Ohjelma on maksuton ja sen voi ladata Ifolorin sivuilta.

Suomalaisen työn liitto
on myöntänyt Ifolorille
Avainlipun.
Aikaisemmat kuvakirjakokemukseni ovat iPhoto ´08, versio 7.1.5. Mitä Ifolor Mac Designer tarjoaa Mac-käyttäjille? Onko tämä kelpo vaihtoehto iPhoton kuvakirjalle? Ifolorin kautta kuvakirjojen tilaaminen houkuttelee edullisempien hintojen ja suomalaisuuden takia.

Kirjan tekeminen ei ole hätähousun hommaa. Kuvien asettelu, muokkaus, sivupohjien valinta ja tekstien kirjoittaminen vie aikaa. Jo pelkkä kuvakirjaan tulevien kuvien valinta on hidasta runsauden tulvan keskellä. Digikameroiden aikakaudella kuvaajat ovat huomanneet kuvien paljouden vitsauksen:

Ongelma ennen: ei jaksettu laittaa kuvia albumiin. Ongelma nykyään: kuvia on miljoonasti enemmän. Järjestely, arkistointi, hutilaukausten poistaminen...

(Onko hätähousun vastakohta malttihousu?) Malttihousu aloittaa ottamalla varmuuskopion ja päivittämällä käyttöjärjestelmän vaadittuun Lumileopardiin. Siihen menee tovi. Ohjelmalisenssiä ei tietenkään luettu. Hyväksyn, hyväksyn.

Ensivaikutelma on tutunnäköinen. Painikkeet ja toiminnot löytyvät melko lailla samoista paikoista, kuin iPhotosta. Ruudulle aukeaa heti ohjeet, jotka ovat näppärästi kuvakirjan muodossa. Ohjekirjan punainen nuoli osoittaa kohtaa, josta ohje kertoo. Joissain kohdin vaikuttaa siltä, että ohjeet olisivat jostakin toisesta ohjelmasta: ohjeissa puhutaan layoutista, vaikka todennäköisesti tarkoitetaan sivupohjia. Ohjeet puhuvat kätkentänappulasta, painike sanoo olevansa näkyvä alue. Mutta ei välitetä pienistä, tätä ohjelmaa on odotettu.

Ensimmäinen todellinen ihmetyksen aihe oli se, miten kuvat tuodaan ohjelmaan. Ohje-valikosta ei löytynyt apua. En löytänyt valikoista tuo-toimintoa. Raahasin kirjaan tarkoitetut kuvat sisältävän kansion sivupalkin kuvat/ folders -kohtaan. Kuvat eivät kuitenkaan tulleet näkyviin, vaikka kansio tuli.

Etsin neuvoja ensin Apple-foorumilta ja sitten hakukoneella laajemmalti. Ei löytynyt apua. En jaksanut enää pähkäillä. Kuvat olivat näkyvillä kansiossa, kun seuraavan kerran avasin ohjelman. Ohjelman uudelleenkäynnistys taisi auttaa? Kuvakirjan kokoaminen voi alkaa.

Stay tuned, aiheesta luvassa lisää tekstejä blogiin.

Kuvien tuonti ohjelmaan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä ja sitten??? mitä tapahtui vai etkö sitten käyttänytkään ko. ohjelmaa??? Ärsyttävää, tynkäbloggausta!!!

Köa kirjoitti...

Kiitos palautteesta. Homma on jäänyt kesken, koska mielestäni on hankalaa, ettei sivuja voi lisätä kirjaan tarpeen mukaan. Tämän päivän tekstissä on lisää aiheesta. http://ensimmaisellavarasijalla.blogspot.com/2011/05/kuvakirjasta.html