12. kesäkuuta 2011

Mukaansatempaava hybridikynsilakkajännitysnäytelmä, osa 3/5

Päivä 5



Tyvikasvua näkyy hieman, mutta näin vaaleassa lakassa se ei ole häiritsevä. Tavallinen kynsilakka kestää minulla noin 2–4 päivää siistinä. Eli tässä vaiheessa pitäisi lakata kynnet kokonaan alusta asti uudestaan tai täytyisi tehdä paikkamaalausta, jolla ostaa pari päivää lisää kestoa. Viidentenä päivänä Shellac on kuin uusi.

Luonnonkosmetiikkaa suosivana ihmisenä tietenkin mietin heti ensimmäiseksi, että mitähän kemikaaleja tässä on. Maahantuoja kertoo, että lakka on hypoallergeeninen eikä se sisällä formaldehydiä, tolueenia tai dibutyyliftalaattia. Tietenkin on myymämies kertoo, mitä myrkkyjä ei ole. Mene ja tiedä mitä tässä kaiken kaikkiaan on.

Hybridilakka poistetaan asetonilla. Onko asetoni vaarallista terveydelle? Wikipedia kertoo, että asetoni ärsyttää silmiä ja hengitysteitä sekä kuivattaa ihoa. Päivittäinen runsas altistus höyryille aiheuttaa tulehduksia suoleen, mahalaukkuun ja hengitysteihin, jatkaa Wikipedia. Suurina pitoisuuksina ja nieltynä aine on tietenkin vaarallista!

Myös asetonitonta kynsilakanpoistoainetta on markkinoilla. Rakennekynnet ja hybridilakka irtoavat kuitenkin vain asetonilla. Pohdinta hybridilakkauksen puolesta: normaali kynsilakka pitäisi uusia noin neljä kertaa useammin hybridiin verrattuna. Joten lakanpoistoainettakin pitäisi käyttää neljä kertaa useammin.

Netistä löytyy hyvä kosmetiikan ainesosien tietokanta, jonka on laatinut Rita Stiens. Uskoisin, että tämä on luotettava sivu, koska myös Pro luonnonkosmetiikka ry viittaa tähän sivuun. INCI on lyhenne sanoista international nomenclature of cosmetic ingredients. Haku kertoo asetonin olevan "satisfactory" elikkäs tyydyttävä.

Otin kaapistani asetonittomia kynsilakan poistolappuja ja tarkistin ainesosat. Lapuissa oli asetonin kanssa saman luokituksen saaneita aineita ja yksi huonomman luokituksen saanut aine:  Butoxyethanol = deficient elikkäs puutteellinen. Tästä voimme päätellä, että tuotteen maininta "ilman asetonia" ei tarkoita samaa, kuin että ilman epäilyttäviä kemikaaleja.

Tämä ainesosien haku on käytettävyydeltään aivan kamala. Olen hakenut sieltä monta kertaa tietoa, mutta en saa ikinä sitä toimimaan ekalla yrittämällä. Aina pitää funtsailla, että mihin pitikään mennä etusivulta ja mitä piti painaa ja miten kirjoittaa aine. Olisi käytettävyysinsinöörillä töitä. Vapaata sanahakua tai luetteloa ei ole, tai en ainakaan löytänyt. Homma toimii siten, että syöttää hakukenttään ainesosan englanninkielisestä nimestä kolme ensimmäistä kirjainta.

esim. asetoni = acetone = ace

Jatkuu...

Ei kommentteja: